Altın Madeninin Özellikleri Nelerdir?

Doğada serbest bir şekilde bulunan, parlak ve sarı renkte olan madene altın ismi ile bilinmektedir. Kıymetli maden olarak dünya da önemi büyük metal altın parlak ve sarı görünümü ile dikkat çeker. Özellikle sanayide kullanılan değerli maden birçok alanda da gerekli olarak kullanılır. Zenginliğin simgesi vazgeçilmez bir maden olan altın hem bir yatırım aracı hem de teknolojik alanlarda gerekli şekilde kullanılan madenlerden biridir. Teknolojik alanda altın madeni hakkında bilinmeyenler altının astronotların kıyafetinden uçak camlarına kadar oldukça farklı kullanım amaçları olduğudur.

Altın Madeni ve Bankalar 

Birçok ülkenin ekonomik gücünü temsil eden altın özellikle bankalar için de önem taşıyan bir değerdir. Sağladıkları rezervler sayesinde merkez bankalarında oldukça yüksek değere sahip metaller olarak kullanılır. Altın paslanmayan ve doğada serbest halde bulunduğu bilinen metallerdir. Kimyada ki sembolü Au ile temsil edilen altın atom ağırlığı 196,9 atom sayısı ise 79 olarak bilinir. Sembol olarak anlamı parlayandır. Altın havadan etkilenmeyen ancak çözünmesi cıva ile olan bir elementtir. Asitlere karşı dirençlidir. Brom ve klorla tepkimeye girer. Nitrik asit ve hidrolik asit ile çözünebilir.

Altın Ayarı Nedir?

Saf altın ayarı 24 ayarken doğada %99 civarı saf altın bulunur. Mademler arasında en çok değere sahip olan altın madeni hakkında bilinmeyen ifadelerden biri de  milyemdir. Buna göre doğadaki saf altın derecesi 999,95 ya da 999,99 milyem olarak bilinir. 916 milyem 22 ayara eşdeğerdir. Bilezik yapımında kullanılan altın daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Alyans yapımı için kullanılan %75 saflıkta altın 18 ayardadır. Kuyumcularda genelde görülen takılar 14 ayardan elde edilen takılardır.

Altın Nasıl Bulunur? Altın Nasıl Elde Edilir?

Kuvars kayalıklarda altın damlasının izlerine rastlanır Yer kabuğu ve yeryüzünde altın bulunması mümkün olduğundan arama tekniklerine göre yeryüzünde altın bulma 3 şekilde gerçekleşir. Birbirini tamamlayıcı olan bu aşamaların gerçekleşmesi önemlidir. Merak edenler için öncelikle altın madenleri hakkında bilinmeyenler konusunda altının nasıl işlem gördüğüdür. Altın elde etmek için öncelikle doğada olup olmadığı ile ilgili bir algının olması gerekir. Bazı kayaların ve fay hatlarının uydu tarafından resimleri işaretlenir. Hedeflenen alanlar belirlendikten sonra hedeflerin daha rahat tespit edilmesi için daraltma çalışmasında jeo kimyasal örneklemelerin yapılması gerekir.

İşlemi yapmak için kaya, toprak, bitki ve su örnekleri alınarak analiz yapılarak bölgede altın olup olmadığı tespit edilir. Yeraltı aramalar için sondaj kontrolü yapılmalıdır. Bu işlem sayesinde cevher yapısı miktar ve tenör tespit edilir. Maden altın yatağı aşamalarında hem açık hem kapalı ocaklar kullanılarak çıkarma işlemleri gerçekleştirilir. Düşük tenörlü olanlarda açık ocak yöntemi kullanılır. Altın tanelerinin gözle görülür yerlerinde siyanür kullanmaya gerek görülmez. Altın parçaları bulunduğunda öğütme değirmenleri sayesinde hamur haline getirilir.

Altın tanelerinin dağınık olduğu için malgalama ile ayırma işlemi yapılır. Konsantre malgalama tekniği ile artırılır siyanür ve seyreltik sodyum ile işlenerek reaksiyona giren altın bileşik hale getirilir. Bileşik olan altın çökerek diğer yabancı maddelerden temizlenerek elde edilir.

 

 

Önceki İçerikGelinlik Modelleri
Sonraki İçerikAkciğer Nasıl Temizlenir?
PAYLAŞ
CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.