Grip ve Soğuk Algınlığı

Grip ve soğuk algınlığı her zaman aynı görülen hastalıklar olmuştur. Fakat birbirinden çok farklı hastalıklardır. Aralarındaki fark iyi bir şekilde bildikten sonra buna uygun olarak tedavi uygulamak gerekiyor. Grip genellikle mevsim değişiminde gerçekleşirken soğuk algınlığı herhangi bir üşütme durumunda gerçekleşebiliyor. Bu sebeple ikisini aynı kefeye koymak doğru değildir. Her ikisinin de farklı tedavi yöntemleri bulunuyor.

Her hastalığın birbirinden farklı virüsleri bulunuyor. Bu virüslere bağlı olarak hastalığın seyri ve belirtileri çok farklı bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu sebeple birkaç hastalığı aynı şekilde düşünmek doğru olmuyor. İnsanlar tarafından bilinen yanlışlardan bir tanesidir. Bazı belirtileri birbiriyle benzerlik gösterse de virüsleri tamamen farklı olduğu için birbirinden farklı hastalıklardır.

Grip Nedir?

Tıpkı diğer hastalıklar gibi grip de vücuda bir virüsün girmesi sonucu oluşuyor. Ülkemizde ve dünyada en çok gerçekleşen hastalıklardan bir tanesidir. Risk taşımayan bir hastalık olarak görülse de bazı durumlarda çok büyük bir risk altında oluyor.

İçerisinde bulunan virüs tipine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Domuz gribi, kuş gribi ve İspanyol gribi gibi pek çok farklı çeşidi bulunuyor. Sıradan bir grip kolay bir şekilde atılsa daha bu gripler zorlu ve riskli hastalıklardır. Grip ilk olarak burunda daha sonra boğazda ve en son akciğerlerde etki yapmaya başlıyor. Böylece direkt solunum sistemini etkilemiyor.

Genellikle mevsim değişiminde yani mart-nisan ve Ekim Kasım ayları arasında gerçekleşiyor. En büyük belirtilerinden bazıları baş ağrısı, yorgunluk hissi, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kuru öksürük oluyor. İlaç tedavisi ile kısa bir süre içerisinde hastalığı atlatmak mümkün oluyor. Aynı zamanda ilaç kullanmadan dinlenerek ve düzenli beslenerek de hastalıktan kurtulmak mümkün oluyor.

Soğuk Algınlığı Nedir?

Influenza virüsünün yanı sıra yaklaşık 151 çeşidinin daha sebep olduğu hastalıklardan bir tanesi soğuk algınlığıdır. Aynı zamanda nezle olarak da biliniyor. Bir çeşit virüsten kaynaklı ortaya çıkmadığı için en çok ortaya çıkan hastalıklardan bir tanesidir. Herhangi bir virüs tarafından da soğuk algınlığı gibi bir durumla karşılaşmak mümkün oluyor.

Son yıllarda ülkemizde ve dünyada en çok gerçekleşen hastalıklar arasında yer alıyor. Grip tek bir virüs tarafından ortaya çıksa da soğuk algınlığı çok fazla virüs tarafından ortaya çıkabiliyor. Diğer bir adı nezle olan bu hastalık göz ve burun akıntısı gibi problemlere yol açabiliyor.

Risk taşımayan bir hastalık olmasından kaynaklı olarak evde dinlenme şeklinde de atlatmak mümkün olabiliyor. Soğuk algınlığı bir anda belirti göstermeyip yavaş yavaş göstermeye başlayan bir hastalıktır. Ağır bir şekilde atlatan insanlarda olduğu gibi genellikle hafif şekilde atlatılıyor.

Grip ve Soğuk Algınlığının Farkları

Grip ve soğuk algınlığı birbiriyle aynı hastalıklar gibi görünse de aslında birbirinden çok farklı hastalıklardır. Grip bir anda ortaya çıkar ve hemen belirti göstermeye başlar. Fakat soğuk algınlığı yavaş yavaş ilerler ve bir anda belirti göstermez. Gripten ateş yükselmesi gibi bir problem ortaya çıkarken soğuk algınlığında böyle bir problem ortaya çıkmıyor.

Öksürüğün yoğun bir şekilde yaşandığı gripte solunum yolları biraz tahriş olmaktadır. Fakat soğuk algınlığı daha hafif seyirli bir hastalık olduğu için öksürük çok sık yaşanan bir durum değildir. Grip olan insanlarda baş ağrısı çok yoğun bir şekilde görülürken soğuk algınlığı gibi bir problem ile karşı karşıya kalan insanlar da baş ağrısı çok nadir görülen bir durumdur. Aynı şekilde kas ağrısı da daha çok grip hastalığında görülen bir durumdur.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.