Çocukluktan başlayan ve kazanılması gereken kitap okuma alışkanlığı eğer bu dönemlerde kazanılırsa devamlılığını sürdürebiliyor. Her gün ne kadar okuma yaptığınızı düşündüğünüzde kitap okumayan bir bireyseniz aslında gün içerisinde ne kadar az kelime okuduğunuzu sizler de fark etmişsinizdir. Belki de dünyada ne olup bittiğini öğrenmek için gazeteler okuyorsunuz ya da normal bir gün içerisinde kitap, ya da işiniz gereği raporları okuyorsunuz. Eğer ki işiniz buysa hızlı okumak gerçekten de bir ihtiyaç.
Genel olarak bakıldığında okumak aslında öğrenmek ile aynı beceriyi destekler. Bu beceri ise on bir on iki yaşlarına gelindiğinde kendiliğinden doğal olarak yerleşen bir beceridir. Yani bir kitabı okuyup anlayabiliyorsak ya da futbol maç raporlarını okuyup idrak edebiliyorsak bizler de birer okuyucu sayılmaz mıyız?
İçerikler
Hızlı Okumanın Avantajları
Yapılan araştırmalarda ortaya konulan istatistiklere göre bir insan ortalama dakika içerisinde iki yüz elli kelime gibi bir hızla okuma eylemini gerçekleştirir. Bunun tam olarak anlamı ise kitap ya da bir gazetedeki bir sayfayı okumanın yaklaşık olarak bir ila iki dakika sürmesidir. Eğer işiniz okumak ve hızlı anlamak yönünde ise dakikada beş yüz kelime gibi hızlara çıkmanız gerekmektedir. Buda bu içeriği diğer insanlara göre tam olarak iki katı hızda tarayıp anlayabilmek anlamına geliyor. Bu da daha sonraki aktivitelerinizde sevdiğiniz kişilere zaman ayırmayı ve planlarınızı olduğu saatte gerçekleştirebilmenize olanak sağlıyor. Hızlı okumanın bir başka avantajı ise yazı içerisinde bulunan kelimelerin yapısını ve size ne anlatmak istediğini daha hızlı ve daha iyi anlayabilmenizdir. Buna da “büyük resim” anlaması denir. Hızlı okuma becerisi insanın hayatını kolaylaştıran faydalı ve anlamlı bir beceridir. Lakin bu tekniği kullanmanın sizin için uygun olmayacağı durumlar da olabilir. Örnek olarak içerisindeki kelimeler özenle seçilmiş ve bilerek zor hazırlanmış metinleri yavaş okumak sizlere fayda sağlayarak buradaki argümanı daha rahat ve tüm detayları kaçırmadan elde etmenize olanak sağlayacaktır.
İç Seslendirme Alışkanlığını Yok Etme
Eğer sizler de diğer insanlar gibiyseniz ve gün içerisinde fazla okuma yapmıyorsanız sizleri bu konu içerisinde yavaşlatan birçok alışkanlığınız olabilir. Daha iyi bir okuyucu olmak için attığınız bu adımda bu tarz kötü alışkanlıkları yenmek sizlere yeni ve etkili okuma yöntemlerini öğrenmeyi gerektirmektedir. Bu alışkanlıklardan birisi olan iç seslendirme okuduğunuz kelimeyi kafa içerisinde seslendirme alışkanlığıdır. İçten seslendirdiğinizde kelimelerin sanki beyninizin içerisinde yankılandığını duyarsınız. Bu sesi kapatabilmek için ilk ses olduğunu fark etmeniz gerekir. Okuma yaparken içinize kendi iç sesinizi kullanmayacağınızı söyleyin. Bu alışkanlık kaybolana kadar çalıştığınızda göreceksiniz ki artık kelimeler su gibi akıp geçiyor. Bir diğer kötü alışkanlık ise kelime kelime okumaktır. Bunu ise bir göz atmada okuduğunuz kelime sayısını arttırarak değerlendirebilirsiniz. Bu mantık ise yazıyı metin olarak değil de bir resim gibi beyine göndererek orada işlenmesi ile çalışmaktadır.