Kanser hastalığı günümüzde sıklıkla yaşanan hastalıklardan bir tanesidir. Son dönemlerde neredeyse her 10 kişiden 8’i kanser hastalığı ile savaşıyor. Bu hastalık zamanında tedavi edilmediği zaman vücudun diğer bölgelerine de yerleşerek daha tehlikeli bir boyut kazanır. Bu durum ile karşılaşmamak için tedaviye hızlı bir şekilde başlanması gerekir. Kanser hastalığının birbirinden farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitlerin her birinin belirtileri diğerlerinden ayrıdır.
Kanser hastalığının en sık görülen türü kemik kanseridir. Kemik kanseri diğer kanser türlerinden de kemiklere sıçrayarak vücut içerisinde barınabilir. Böyle bir durumda kanserin kemiklerin üzerinden tamamen temizlenmesi gerekir. Kanser kemiğe sıçradığı an kemikte yaşam süresi değişkenlik gösterebilir. Örnek olarak gösterilecek olur ise meme kanseri olan bir insanın kemiğine kanser sıçradıysa kemiklerde yaklaşık olarak 1 ila 2 yıl kadar yaşayabilir.
İçerikler
Kanser Tedavileri Nasıl Yapılır?
Kanser tedavileri gelişen ve değişen teknoloji sayesinde kısa süre içerisinde tedaviye yanıt verebilecek ve kanserin vücut üzerinden uzaklaştırmalarını sağlayacak çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler kanserin türüne, kanserin seviyesine göre değişkenlik gösterebilir. Kanser hastalığı için uygulanan tedavi yöntemleri şu şekildedir;
Cerrahi Tedaviler
Cerrahi tedavi yöntemi ile kanser ve kemik dokusunda yer alan kanserin tamamen temizlenmesi işlemidir. Özellikle kemik kanseri olan insanlar için uzmanlar tarafından en çok önerilen tedavi yöntemi cerrahi tedavi yöntemidir. Bu yöntem uygulanırken kanser hangi noktaya yayıldıysa oranın mutlaka temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde vücut üzerinde yayılmaya devam eder. Kanser hücresini üzerinde barındıran kemik vücuttan çıkarılır ve bu kemiğin yerine vücudun başka kısmından alınan kemik ya da yapay bir kemik kullanılarak kişi eski sağlığına kavuşturulur.
Radyoterapi
Radyoterapi, her kanser türünde sıklıkla kullanılabilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bu yöntemle kişi ışın tedavisi görür ve kullanılan ışınlar yüksek enerjiye sahiptir. Yüksek enerji ışınları ile kanser hücresi hedeflenerek o noktalara ışın tedavisi uygulanır.
Kemoterapi
Kanser hastalığının 3 ila 4. Evrede kullanılan tedavi türüdür. Bu tedavi yöntemi diğer yöntemler ile kıyaslandığı zaman daha güçlü ilaçlar kategorisinde yer alır. İçerisinde bulunan maddeler kanserlerin ölmesine ve diğer noktalara yayılmasını engeller. Kemoterapi uygulaması genel olarak radyoterapi tedavi yöntemi ile birlikte uygulanıyor. Bu ikili tedavi yöntemi kısa süre içerisinde kanserlerin vücut üzerinden atılmasını sağlıyor.
Kanser Hastalığı Kemiklere Nasıl Yayılır?
Kanser hastası olan bir insan gerekli olan tedavileri yaptırmaz ise 2 ila 3 yıl arasında değişkenlik gösterebilen zaman dilimlerinde kemiklere yayılabilir. Bu durum çoğunlukla belirti göstermez. Ancak her yıl mutlaka kontrol ettirilmesinde fayda vardır. Kemiklere yayılmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi kanser hastalığının metastaz olmasıdır. Bu durumda hastalık vücudun her bölgesinde dolaşarak kemik iliğine yerleşir.
Kanser Kemiğe Yerleşir İse Belirtileri Ne Olur?
Kemiğe yerleşen kanserin belirtileri şu şekildedir;
- En büyük belirtilerinden bir tanesi büyük ağrılara neden olmasıdır. Kanser hangi kemiğe yerleşir ise o kemik diğerlerine göre daha ağrılı olur.
- Kemik kırığı belirtisi mevcuttur. Kemiği zayıflatır ve kemiklerine güçsüzleşmesine neden olur.
- Uyuşma, felç ve benzeri gibi belirtiler söz konusudur.
- Aynı zamanda iştah kaybı, yorgunluk gibi durumlarda görülen belirtiler arasındadır.