NLP Nedir? Nöro Linguistik Programlama Ne İşe Yarar?

NLP, insan yaşamında son yıllarda çok daha fazla yer almaya başladı. Düşünce, algılama ve davranış gibi pek çok süreci içerisine alan NLP, bu konuya ilgi gösteren kişilerin yakından ilgilendiği ve takip ettiği bir alan oldu.

NLP Nedir? Nöro Linguistik Programlama Ne İşe Yarar?

İnsan yaşamında  düşünmeden, kendiliğinden gerçekleşen hareket ve algıları kontrol altına almayı hedefleyen NLP, bir yöntem ve teknikler dizisidir. NLP üzerine çalışmaya başlayan ve tekniği öğrenmek isteyen kişiler, kendilerini daha fazla kontrol altına aldıkları için bu alanlarda başarılı olabilmektedir. Nöro Linguistik Programlama’nın kısaltması  olarak kullanılan NLP, bu doğrultuda kişileri kendilerinin farkına varması, yeni yetenekler kazanması, otokontrolü sağlaması gibi pek çok konuda destek sağlamaktadır. Duygu, düşünce ve davranışları etkileyen NLP, kişilerin bireysel dünyasından sosyal yaşamına kadar her alanda etkili olarak, olumlu bir destekleme sunmaktadır.

NLP Çalışmaları Nasıl Yapılır?

NLP bir anlamda kişilerin yaşam felsefesini oluşturur. Kısa dönemli bir program olmadığı gibi uzun dönemli, araştırma ve inceleme süreçlerini kapsar. Öncelikli olarak çalışmalarda kişilerin mevcut durumu araştırılır. Sosyal yaşantısı, başta aile olmak üzere kişilerle ilişkilerine bakılır ve bu incelemede tepki, konuşma, davranışlar yakın mercek altında tutulur. Daha sonrasında ise program dahilinde geliştirilen teknik ve yöntemler uygulanmaya başlanır.

Neuro Linguistic Programming Kelimeleri Ne İfade Eder?

NLP’nin orijinal açılımı Neuro Linguistic Programming’tir. Bu kelimelerin anlamlı bir şekilde bir araya gelmesi ise tekniğin tam olarak öğrenilmesini sağlar. Buna göre;

Neuro insanların tamamen duyularına odaklanır ve duyular ile beynin çalışma sistemini ifade eder. Linguistic ise dile odaklanır. Dilin insan yaşamındaki etkisi, deneyimlerin aktarılması, saklanması gibi işlevleri ile bu süreçte yardımcı olur. Son olarak programming ile NPL’nin ana hedefi gerçekleştirilir. Bu doğrultuda ise duygu, düşünce ve davranışlar üzerinde kontrol sağlanarak istenilen şekilde yansıtılması hedeflenmektedir.

NLP’de Varsayımlar Nelerdir?

Bir öğrenme yöntemi olarak NLP bir dizi disiplini içermektedir. Bu nedenle de bu tekniği öğrenmek isteyenlerin bu disiplinlere uyması, temel kuramlara göre hareket etmesi esastır. NLP’de bu varsayımlar üzerine herhangi bir şekilde tartışma yapılması, değiştirilmek istenmesi gibi bir durum söz konusu değildir.  NLP’de varsayımlar ise şunlardır;

  • NLP ile hedeflenen ana amaç; insanların iletişim ve davranışlarını biçimlendirmektir.
  • Hedefe ulaşılması adına kişilerin gerek kendi gerekse de tüm dünyayı algılaması, doğru bir biçimde anlaması sağlanmalıdır.
  • Tüm insanlar eşittir.
  • Hiçbir insan eksik değildir. Her insan gelişmek adına gerekli potansiyele sahiptir.
  • İletişimde hata yoktur. İletişimde geri bildirimler esastır.
  • Kişilerin alacağı tüm tepkiler, olumlu destekler ya da kötü sözler bir deneyimdir. NLP’de bunlar aynı zamanda bir şans olarak görülür. Böylece kişiler kendini geliştirebilmek adına bir fırsat yakalamaktadır.
  • Kişilerin beklediği tepkileri alamaması, doğru bir şekilde iletimin olmadı anlamını taşır.
  • Eğer sürekli aynı tepki alınıyorsa, NLP’te farklı bir yöntem denenmelidir.
CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.