Öz Güveninizi Güçlendirmek İçin Kişisel Gelişim

Öz güven, öz benlik veya en yararlı ego gibi farklı tanımlamalarla kullanılan öz güven, kişisel gelişme- geliştirme sürecinin önemli değerleri arasındadır. Kişinin kendine duyduğu güveni ifade eden öz güven, tam manasıyla; kişinin kendini olduğu gibi ve bütün şekilde onaylaması, sevmesi ve kabul etmesidir.

İnsanoğlunun gelişim sürecinde herhangi bir “ideal insan” veya “mükemmel insan” tanımının olmaması ve insanın herhangi bir ideallik ölçünün olmamasıyla doğrudan alakalıdır. Öz güven, kişinin kendine duyduğu saygı ve kendini bütünsel anlamda ifade etmeyi başarmasıdır.

Öz Güven Nasıl Edinilir?

Kişisel gelişim süreci, anne karnında başlayan bir süreçtir. Ancak kişiliğin oluşması, dünyaya gelişin ilk 9 senesinden taslak olarak oluşur. Anne karnında ve dünyaya gelindiğinde bebeğin hissettiği güven, ileriki yıllarda hissedeceği öz güvenle direkt olarak alakalıdır.

Sonradan öz güven edinilebilir mi? Evet, belki mümkün, ancak karakter ve kişiliğin ilk oluşumu, çocuk yaşlarda oluşur. Ergenlik, gençlik ve devamındaki süreçlerde farklı yansımaları olabilse de, genellikle 30’lu yaşlar ve sonrasında en yalın haliyle özgüven tahlil edilebilir.

Özgüven ne aşırı cesur olmakla ne de fazla savunma dürtüsüyle alakalıdır. Özgüven, aşırı sosyallik, ideal iletişim veya yüksek başarılarla alakalı değildir. Kişinin karakteristik özelliklerini, bilinç ve bilinçaltının bütünseli olan egonun, en sevilebilir halidir özgüven.

Özgüven Geliştirme Formülleri

Zamanın herhangi bir yerinde yalnız kalmayı göze almışsanız yahut pek çok değerden- ederden vazgeçebilmeyi, inandığınız doğrulardan yola devam etmeyi başarmışsanız, özgüveniniz zaten en muazzam formundadır.

Sorumluluk bilincinin vaktiyle alınmış olması, gerektiğinde pes etmek veya gerekmediği sürece pes etmemek, özgüven gelişiminde önemli kriterlerdir. Her kişinin konuşma, davranış ve beden dili, özgüveninin gelişmişlik derecesini çok aleni şekilde sunar. Sonradan edinilen özgüven, bariz şekilde belli olsa da kişi gerçek manada karakterine harmanladığı zaman otomatik bir özelliğe dönüşebilir.

Kişisel yaşam formülleri, kişisel gelişimi destekleyen etkinlikler özgüven gelişimine katkı sağlar. Bunlardan bazıları;

  • İletişim becerilerinin geliştirilmesi
  • Toplulukta konuşma ve sunum yeteneklerinin geliştirilmesi
  • Sosyal ortamlarda en rahat ifade biçimlerinin geliştirilmesi
  • Meditasyonlar, ayna çalışmaları, bilinç altı temizliği, çekirdek inanç kodlama ritüelleri vs…

Yapılarak özgüven artırımı sağlanabilir. Ancak topluluk iletişim ve ifadenin, yalnızca güzel konuşma olarak nitelendirilmemesi önemlidir. Şarkı söylemek, dans etmek, tiyatro gibi farklı etkinlikler, kişilerin özgüven gelişmişliğini gösteren topluluk aktiviteleridir.

Rest, kişisel menfaatler baz alındığında, sosyal ortamlar, arkadaşlıklar, partnerlikler veya yaşama dair pek çok alanda vazgeçilemeyen ego örseleyici unsurlardır. Ancak ego iyi geliştirilmiş ve kişinin kendine duyduğu güvene eşlik ediyor ise kişisel gelişim süreçlerinde, analiz unsuru olarak değerlendirilebilir.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.