Sağlık ocağı nedir; Sağlık ocağı (ASM), nüfusu fazla olmayan ilçe, küçük kasaba, köy gibi yerleşim yerlerinde Devlet Hastaneleri veya Büyük kapsamlı Araştırma Hastaneleri kadar Tıbbi alet, Tıbbi- idari personel veya ekipmanı bulunmayan bölgesel nitelikteki sağlık hizmetleri veren Sağlık Kuruluşlarıdır. Sağlık ocakları genel itibariyle 08.00 ve akşam 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Her Aile Sağlık Merkezi (sağlık Ocağı) nin çalışma saatleri farklıdır.
Vatandaşlar bağlı bulundukları Aile Sağlık Merkezlerine giderek kendi hekimlerinin çalışma saatini öğrenip ona göre randevu alıp muayene olabilirler. Genel olarak Aile Sağlık Merkezleri 08.00’da çalışmaya başlayıp akşamüzeri 17.00’a kadar çalışmasını sürdürür. Sağlık Ocaklarında öğle arası genel olarak saat 12.00-13.00 saatleri arasındadır. Mesai saatleri içinde sağlık ocağına giderek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İçerikler
Türkiye’de Sağlık Ocağı Tarihsel Geçmişi
Türkiye’de sağlık ocağı kavramı 1961 yılında 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi kanunu kapsamında belirlenmiş ve ilk sağlık ocağı 1963 yılında Muş ilinde açılmıştır. Günümüzde Türkiye’deki sağlık ocağı sayısı 6000 üzerinde olup pek çok Avrupa ülkesinden sayıca, donanımca ve nitelikçe yüksek seviyededir.
Sağlık Ocakları Çalışanları
Sağlık ocağı (ASM) nda çalışanları pratisyen hekimler, hemşire, ebe, tıbbi yönetim ve sekreterlik memurları gibi sağlık personellerinin yanında şoför ve yardımcı personeller de görev almaktadır.
Hasta olan vatandaşlar Devlet Hastaneleri veya büyük çaptaki Araştırma Hastanelerine gitmeden önce Sağlık Ocaklarında ön muayene olup hastalıkları hakkında ön bilgi ve tedavi olabilir ve böylece Araştırma Hastaneleri ve Devlet Hastanelerinin acil bölümlerindeki yığılma ve vatandaş-sağlık personellerinin zorlanmaları da önlenmiş olur.
Sağlık Ocağında Muayene Olmak İçin Yapılan İşlemler
Sağlık ocağında muayene olmak isteyen hastalar öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın internet ortamında MHRS Vatandaş Randevu Sistemine bağlanarak, Alo 182 Sağlık Bakanlığı telefon hattını arayarak veya bunları yapamayan kişi bağlı bulunduğu en yakın Aile Sağlığı Merkezine bizzat giderek kapıda bulunan memura T.C. Kimlik numarası bilgilerini vererek randevu kaydını açtırıp aynı gün ilgili hekime muayene işlemlerini yaptırabilir.
Aile Hekimi Değişikliği Nasıl Yapılır?
Bağlı bulunduğu Sağlık ocağında Aile Hekimini değiştirmek isteyen vatandaşlar internet ortamından Sağlık Bakanlığı E-Nabız sisteminden giriş yapıp ilgili yerleri seçerek Aile Hekimi değişikliği yapabilir. 4000’den fazla kayıtlı hastası olan Aile Hekimine geçiş yapılamaz. Aile Hekimi değişikliği 3 ay içerisinde en fazla 1 kere yapılmaktadır.
Bunların yanında yaşadığı bölgeden geçici bir süre uzakta bulunan, Tatil amaçlı başka bir bölgeye giden veya Türkiye ‘de geçici süre ikamet eden kişiler o anda bulundukları yerdeki en yakında bulunan Aile Sağlık Merkezine giderek “Misafir” kaydı açtırarak muayene olmaktadır.
Sağlık Ocağında (ASM) Ne Tür Tedavi İşlemleri Yapılmaktadır?
Sağlık ocağı (ASM)’nda hasta olan veya kendilerini hasta hisseden vatandaşlar gerek internet ortamından gerek Sağlık Bakanlığı’nın ALO 182 Hasta Randevu hattından gerekse bulunduğu bölgedeki Sağlık Ocaklarına bizzat giderek bağlı olduğu Aile Hekimine ön muayene olur. Aile Hekimi uygun görürse Aile Sağlık Merkezinde kan veya idrar gibi çeşitli tahliller yapılır. Aile hekimi hastaya uygun ilaç veya gerekiyorsa istirahat raporu yazma yetkisine sahiptir. Hastanın daha detaylı muayene ve tedavisi gerekiyorsa İlgili Aile hekimi vatandaşı Devlet veya Araştırma hastanesine yönlendirebilir.
Bunların yanında Sağlık Ocaklarında Aile Planlamasına yönelik çalışmalarda yapılmaktadır. Sağlık Çalışanları aile planlamaısna yönelik vatandaşlara eğitici bilgi verir. Günümüzde Aile Sağlık Merkezlerinde özellikle 40 yaş üstü bayanlarda görülen Rahim ağzı ve Meme kanserine karşı muayene ve tetkikler de yapılmakta vatandaşlar bu konuda bilinçlendirilmektedir.