Şeker hastalarını diğer kronik rahatsızlıklardan farklı kılan en önemli unsur beslenme şekillerinin ve tercihlerinin hastalıklarını anında olumsuz etkilemesidir. Her ne kadar kalp, kolesterol ve tansiyon gibi hastalıkları olan kişiler de beslenme alışkanlıklarını terk etmek zorunda kalsalar da perhizlerinin aksine beslendikleri an bedenleri etkilenmez. Bu durumun aksine şeker hastası olan kişilerin kesinlikle yememesi gereken bir besini alır almaz vücudu tepkimeye girerek şeker komasına varabilecek durumların doğmasına neden olabilir. Şeker hastalarının doktorları tarafından verilen beslenme reçetelerine harfiyen uymaları gerekmektedir. İşte şeker hastası olanların gönül rahatlığı ile tüketebileceği bazı yemekler şunlardır;
İçerikler
Zararsız Karbonhidrat İçeren Yemekler
İnsan bedeninin enerji kaynağı olan karbonhidratlara elbette şeker hastası olan kişiler de ihtiyaç duyarlar. Ancak şeker hastaları karbonhidrat tüketimi konusunda seçici olmalıdırlar. Sağlıklı karbonhidrat da denilen meyveler, tam tahıllı buğday ekmekleri, bezelye ve kuru bakliyatlar şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği zararsız karbonhidratlar arasında yer alıyor. Yağ oranı düşük hayvansal gıdalar da tercih edilebilir. Ancak zararsız olması sınırsız tüketilebilecekleri anlamına gelmez. Alınan porsiyonların miktarına dikkat etmek de fayda olacaktır.
Lifli Yiyecekler
Şeker hastalarının sağlıklarını olumlu yönde etkileyecek gıdaların başında lif oranı yüksek sebze ve meyveler gelmektedir. Lif oranı yüksek olan gıdalar şeker dengesinin ayarlanmasında etkili olmaktadır. Kabak, hurma, salatalık ve elma gibi gıdalar lif bakımından son derece zengin besinlerdir.
Doymamış Yağ Tüketmek
Yağ kullanımı şeker hastalarının hastalıklarını tetikleyen unsurların başında gelmektedir. Ancak kullanılan yağ doymamış yağ grubundan ise korkulacak bir durum yok demektir. Ceviz, badem, zeytin ve zeytinden elde edilen her türlü ürün doymamış yağ oranı bakımında yüksek olan besinlerdir.
Tam Tahıllı Buğday Ekmeği
Şeker hastalarının hastalığın isminden de belli olduğu gibi üç beyazdan kaçınmaları gerekmektedir. Şeker, un ve tuzdur. Buradaki un beyaz buğday unudur. Şeker hastalarının beyaz buğday unu kullanılarak üretilen ekmekleri tüketmemeleri gerekmektedir. Şeker hastaları için özel olarak üretilen tam tahıllı esmer ekmekler şeker hastaları için ideal olan ekmek grubudur. Ancak sağlıklı karbonhidratlarda olduğu gibi tam tahıllı esmer ekmek tüketiminde de belirli bir sınır koymak gerekir. Her bir öğün için sadece bir dilim tam tahıllı esmer ekmek yeterli görülmektedir.
Kırmız Et
Şeker hastalarının kırmızı et ve et ürünleri tüketmelerine porsiyonlarına ve pişirme yöntemlerine Dikkat edildiği müddetçe izin verilir. Şeker hastası olan biri için hazırlanan et ve et ürünlerinin pişirilme esnasında kızartma yöntemi kullanılmaması gerekiyor. Daha çok haşlama ya da yağsız bir şekilde ızgara yapılması tavsiye edilmektedir. Tavuk eti ve balık için de aynı kurallar geçerlidir. Ayrıca hangi et çeşidi olursa olsun mutlaka derisinin alınmış olmasına özen göstermek gerekiyor.
Tarçın
Şeker hastalarının şeker dengesini koruyabilmek adına vuruldukları insülin iğnelerine ek olarak alternatif tıpta tarçın kullanımı da tavsiye edilmektedir. Tarçın içerisinde bulunan aktif maddeler sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Şeker hastalarının her gün bir tatlı kaşığı toz tarçın yemeleri önerilmektedir. Tarçının tek başına tüketilmesi zor olacağı için süt ya da yoğurt ile karıştırılarak yenilmesi öneriliyor.