Sosyal Fobi Belirtileri

Gün içerisinde, aile ilişkilerimizde, arkadaş ilişkilerimizde ya da özel ilişkilerimizde sıklıkla karşılaştığımız durumlardan birisi de fobisi bulunan kişiler olmaktadır. İlk tanışma esnasında da sıkça merak edilen durumlar arasında yer alan fobiler, temelinde korku yatan durumlardan meydana gelmektedir. Kimi fobiler doğuştan olurken, kimi fobilerde çoğunlukla bir yaşanmışlık söz konusudur.  Yani aslında fobiler bebeklik çağlarında ya da çocukluk yaşlarında ortaya çıkan unsurlar arasında ilk sıralardadır. Sosyal fobi belirtileri ise daha çok bir kişinin ciddi derecede kaygı sorunu yaşaması ile meydana gelmektedir.

Fobiler insan yaşamında sıkıntılı durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Fobi ile ilgili olarak insan yaşamında bazı konularda kısıtlama yaşanabilir. Bu kısıtlama fobinin çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Fobiler farklı şiddette ortaya çıkabilmektedir. Yani bir fobi sahibi biri sadece fobisi olan durum ortaya çıktığında bu korkuyu yaşarken bazılarında o durum oluşmasa da oluşabileceği korkusu ile tüm hayatı sıkıntı içinde geçebilir.

Sosyal Fobiler Arasında Neler Yer Alır?

Çoğunlukla küçük yaşlarda ortaya çıkan fobiler, özellikle bir travma sonucu ortaya çıkan korkular arasında yer almaktadır. Özellikle de ilk öğrencilik yıllarında tahtaya çıkma, topluma karşı konuşma, sahne görevlerinde yer alma gibi durumlarla kendini göstermektedir. Bir kalabalık karşısında tek gibi hissedilen bu fobi türünde, esas sorun korkunun ta kendisidir. Yani bir kişinin kalabalık önünde yanlış bir şey yapma kaygısı, yanlış sözcük telaffuz etme, cevabı hatalı verme gibi durumlarda ortaya çıkan sosyal fobi belirtileri, bir anda kızarma, aşırı terleme, kişinin ağzında kuruluk olması ve hatta aşırı titreme ile kendini göstermektedir. Sosyal fobi çeşidinin fiziksel belirtileri arasında aynı zamanda kalp çarpıntısı, nefes almakta güçlük, mide rahatsızlıkları ya da kas gerilmesi gibi etkileri de mevcuttur.

Sosyal Fobinin Psikolojik Belirtileri Var Mıdır?

Sosyal fobi denildiğinde akla gelen ilk belirtiler fiziksel olarak algılansa da, aslında altında yatan psikolojik belirtiler daha fazla etkilidir. Özellikle kişide görülen yetersizlik düşüncesi ile kendini gösteren bu etkiler arasında, kendini beğenmeme, sürekli olarak bir kusuru olduğunu düşünme ya da kişiye göre tamamen kusursuz gibi görünmeye çabalama, hiç kimseyle göz göze gelememe korkusu gibi sosyal fobi belirtileri yer almaktadır. Bu aslında kişiden kişiye değişen bir durumdur çünkü herkesin fobisi başka etkilere sebebiyet verir. Kimisi bir ortamda sadece ondan bahsedilmesini isterken kimisi ise bulunduğu yerden kaçmak istemektedir. Bu ve bunun gibi etkiler görüldüğünde kişinin mutlaka bir psikiyatri uzmanına görünmesi, geleceği bakımından son derece önem arz etmektedir.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.