Diş gıcırdatmanın tıbbi dildeki tanımı bruksizm olmaktadır. Günlük hayatın stresinden veya anksiyete gibi sebeplerden kaynaklandığı bilinen bu durum, ender görüldüğü sürece zararlı değildir. Fakat dişlerin sık sık gıcırdatılıyor olması, zaman içerisinde ağız sağlığını da olumsuz etkilemekte ve dişlerin ciddi anlamda zarar görmesine sebep olmaktadır. Uyurken diş gıcırdatma, uyku apnesi olduğunun göstergeleri arasında da yer alabildiği gibi çeşitli uyku sorunları da olabilmektedir. Kişinin tamamen bilinçsiz bir şekilde yapmış olduğu bir ısırma ya da ağız içerisinde yer alan kırık bir dişin de sebep olduğu bu durum, çoğu zaman bireyin aynı odayı paylaştığı kişiler ya da aynı evde yaşadığı kişiler tarafından fark edilen bir durumdur.
İçerikler
Tek Yaşayanlar Diş Gıcırdattığını Nasıl Anlayabilir?
Bruksizm ismiyle bilinen diş gıcırdatma durumu, özellikle de uyku vakitlerinde sıkça rastlanan bir eylem olmaktadır. Bu eylem çoğu zaman kişinin yakınları tarafından duyulsa ve belirtilse de, elbette ki belirtileri mevcuttur. Tek yaşayanların ya da tek başına uyuyanların sabahları uyandıklarında şiddetli bir baş ağrısı yaşamaları veya bunun yanı sıra şiddetli ve can sıkan bir çene ağrısı ile uyanılması, kişide bruksizm olduğuna dair ilk belirtiler arasında yer almaktadır. Bu gibi şikayetler üzerine gerekli hekime başvurduğunuz zaman, çenenizin ve dişlerinizin sağlık durumu muayenesi ile uyurken diş gıcırdatma eyleminde bulunup bulunmadığınız söylenecektir.
Diş Gıcırtmanın Yol Açabileceği Durumlar Nelerdir?
Dişlerini gıcırdattığı kanıtlanan kişiler için öncelikle buna sebep olan etkenin üzerinde durulması gerektiğinin altını çizmek son derece önem taşımaktadır. Eğer bir kişi uyurken diş gıcırdatma sebebinde, stresinin etkili olduğunu düşünüyor ise, mutlaka gündelik hayattaki stresini azaltan bir tavsiyeye uyması gerekecektir. Aksi takdirde kronik bir hastalık konumuna gelmiş olan uykuda diş gıcırdatma sonucunda dişlerin kırılmasına sebep edeceği gibi dişlerde oluşacak çatlaklara ve kişinin dişlerini tamamen kaybetmesinde de etkili olabilecektir.
Bu gibi olumsuz sonuçlar beraberinde kanal, implant, kron ya da köprü gibi tedavileri de gerektirebilmektedir. Diş gıcırdatma eyleminin sadece dişlere zarar vereceğini düşünmek de en büyük hatalar arasında yer almaktadır. Çünkü çenenin etkilenmesi demek, çene kemiğinin de zarar görmesi anlamına gelmektedir. Bu durum sonucunda kişinin yüz görüşü bile değişime girebilir ve durumu içinden çıkılmaz bir hale getirebilir. Bunun yanında kişinin sürekli dişlerini sıkması yüz kaslarında da sıkıntılar oluşabilir. Kaslar sürekli gergin olduğu için bu da yüz ve başta ağrıların ortaya çıkmasına sebep olabilir.